Barnfilmer att se och undvika under julen

Under julen är chansen god att du kommer fastna inomhus med rastlösa barn och inte orka gå ut i kylan/slasket/mörkret. Då är det A och O att ladda upp med sevärda barnfilmer. Och då menar jag filmer som du också står ut med att se (alltså inte Bayblade-skrik!)

Den taktiska föräldern uppdaterar därför filmbiblioteket direkt. Här tar vi en titt på de senaste barnfilmerna.

Monsters University ++++

monsters university

Låt mig börja med att slå ett slag för årets kanske bästa film – alla kategorier! Jag såg den på bio med äldsta sonen och jag vet inte om ”snart-fyra-åringen” eller 35-åringen uppskattade den mest. En superfilm rätt igenom.

Monsters University är en klassisk collagefilm, något som inte görs längre. Vi har ”fraternities”, coola killar, tafatta nördar, pennalistiska lärare och alla de stridigheter som uppstår dem emellan. Det finns referenser till gamla filmer i genren, Nerds exempelvis, och som de bästa barnfilmerna existerar Monsters University på flera nivåer (det finns skämt som barnen kanske inte förstår).

I Monsters University visar det sig att Mike och Sully, som vi känner från förra filmen Monsters Inc., träffades redan på skrämmaruniversitetet. Mike är en tönt som har allt emot sig; Sully är den coola killen som vill glida genom studierna. Men i slutändan visar det sig att de behöver varandra. Inte alls oväntat alltså. Men bra utfört.

Mitt tips är dock att natta barnen tidigt och se den engelska versionen. Steve Buscemi och Helen Mirren är fenomenala.

Här hittar du Monsters University-julklappar.

Flygplan +

flygplan

När vi sett Flygplan på bio var jag långt ifrån lika entusiastisk. Jag skulle säga + men det tycktes vara +++ för sonen. Men här är det jag som bestämmer! Filmens historia känns som ett hafsverk och bara en sämre variant av Bilarna-filmerna. Redan efter några minuter vet jag vad som ska hända och fingrar efter min iPhone i biomörkret.

Den tänkta humorn i Flygplan bygger mycket på stereotyper mellan män och kvinnor samt hur man ”är” när man kommer från olika länder. Tröttsamt! Och flygplansvarianten av Bärgar’n (som vi alla vet är den verkliga huvudpersonen i Bilarna-serien) är inte alls lika charmig.

Visst, köp filmen till barnen, men planera inte in tv-tid i soffan för den. Eller så köper du bara leksaker från flygplan-filmen.

Dumma Mej 2 ++++

dumma-mej

Dumma Mej, både den första filmen och uppföljaren, har seglat upp som en av de bästa filmerna för barn OCH föräldrar. Tvåan är väldigt snyggt gjord och figurerna håller högsta slapstick-klass.

I tvåan ska mästertjuven Grus stjäla månen och får oväntad hjälp av tre föräldralösa flickor som han ännu mer oväntat går med på att adoptera. Som vanligt är han butter (även om han mjuknar under filmens gång) och med sin fryspistol går han runt i vredesmod likt en Michael Douglas i den animerade filmvärldens Falling Down.

Och de gula figurerna måste man ju bara älska!

Ett sista tips: Komihåg att Kalles Klätterträd och Skrotnisse finns på Youtube. De är kanske lite långsamma för dagens barn, men tvinga dem se lite kultur ändå. +++++!

Profilbild på admin
By

3 Comments

  1. Helt rätt! Flygplan var dålig.

    Reply
  2. Åh va bra ;Dumma mig 1 o2 , och monsters University kommer till barnen från tomten:) flygplan va sådär…

    Reply
  3. Toy story är en bra film som kan toppa besvikelsen över flygplan :) GOD JUL

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php:388 Stack trace: #0 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(192): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-component.php(451): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/bp-settings-loader.php(196): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(470): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(69): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.p in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php on line 388