Recension: Emil & Ida i Lönneberga

emil-och-ida

Betyg:+++

Mycket kändes lovande inför Emil och Ida i Lönneberga. Filmen har Astrid Lindgrens berättarröst, George Riedels basspel och teckningar av Per Åhlin. Jag såg framför mig ett snyggt Dunderklumpifierat Katthult, men där gick jag bet.

Istället är filmen rätt trogen teckningarna från böckerna, och det var väl tanken. Emil och Ida är sockersöta, Alfred är snäll, Pappa Anton är vresig och man känner igen de flesta av hyssen. Och när det hände något dråpligt, som när Anton får blodpalt över sig, skrattade barnen i salongen – och vissa av de mellandagstjocka föräldrarna.

Det är småkul helt enkelt. Och småsött.

Att sedan Emil gömmer sig i snickarboden för att undkomma stryk är det nog få av barnen som förstår. De har nog svårt att referera till tiggeri hos prostinnan heller, eller paltsmet, eller den skrockfulla alternativt mentalsjuka Krösa-Maja som maler på om övernaturliga väsen.

Det låga tempot är dessutom en trevlig omväxling från de flesta moderna barnfilmer. Jämför man Emil och Ida i Lönneberga mot, säg, Kung-Fu Panda är det här ren meditation.

Att man sedan hela tiden jämför med originalfilmen är kanske inte rättvist, men det går inte att låta bli. Hur ska någon kunna toppa Allan Edwall som Anton eller Björn Gustavsson som Alfred? Det kan ingen, varken i tecknad film eller i, som sonen säger, film med människor.

Men ser man Emil och Ida med helt nya ögon, som många besökare faktiskt gör, är det nog en trea. Och det får väl duga.

Profilbild på admin
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php:388 Stack trace: #0 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(192): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-component.php(451): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/bp-settings-loader.php(196): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(470): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(69): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.p in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php on line 388