Barnmusik var bättre förr

trazan-banarne

Gangnam Style, Jag Är En Gummibjörn, intron till diverse skrikig animerad film. Är det bara jag som känner att dagens barnmusik har nått en ny bottennivå? Eller är jag en sur gammal gubbe?

Jag förstår att man gillar den barnmusik som var populär när man själv var barn, och de som är födda 2010 kanske kommer titta tillbaka nostalgiskt på PSY och säga att allt var bättre förr. Men jag vill hävda att musiken har tappat i kvalitet. Förr fanns det funk och smuts i barnmusiken. Nu finns det en appar och t-shirts.

Därför vill jag lista mina barnmusiksfavoriter. Här kan du lyssna på dem i Spotify. Var det inte bättre förr?

Trazan och Banarne – Balla Trazan Apanson

1977 var ett år då man kunde kalla in en avig jazzfusiongitarrist att göra en barnskiva. Janne Schaffer hade vispat runt tungan i munnen och låtit fingrarna dansa över greppbrädan under hela sjuttiotalet. Nu var det dags för en kille som döper skivor till Khatarsis att skapa magi i låtar som Balla Trazan Apanson. Resultatet blev den kanske funkigaste barnlåten i världshistorien.

Barbro Lindgren/Jojje Wadenius – Mitt Sår

Goda-GodaI samma skola – kompetenta musiker som spelar barnmusik – hittar vi Jojje Wadenius. Hans album Goda’ Goda’ från 1970 med texter av Barbro Lindgren är nog den mest kompletta svenska barnmusikskiva någonsin. Driven, svängig musik blandas med ärliga texter som inte räds de stora ämnena. Vilken förälder blir inte gråtfärdig av Mitt Lilla Barn? Man kan egentligen välja vilken låt som helst på skivan, så jag tar öppningsspåret Mitt Sår. Jag menar, det gjorde Latin Kings också.

Bröderna Lindgren med Britta Persson – Gräva hål

Jodå, det finns musik från 2000-talet också. Bröderna Lindgren som gjort musik till en rad TV-program och den utmärkta Loranga, Masarin och Dartanjang har släppt tre album med prick svinbra barnmusik. Med fingertoppskänsla bjuder de in några av landets bästa sångare, och resultatet blir album med skiftande anslag man inte tröttnar på. Britta Perssons Gräva Hål är en personlig favorit.

Woody Guthrie – Put Your Finger in the Air

woody-guthrie2Utan Woody Guthrie ingen Bob Dylan eller Bruce Springsteen. Utan Woody Guthrie ingen punk – ingen musik som utmanar systemet. Utan Woody Guthrie ingen Billy Bragg och ingen Joe Strummer. Han är kanske den viktigaste sångaren i världshistorien, och barnskivan Nursery Days från 1956 är ett litet mästerverk.

Hawkey Franzén – Visan om Jan

Lyssna på Hawkey Franzen och hör hur texter i barnmusik har förändrats. Det är helt otänkbart att Visan om Jan skulle spelas på Barnkanalen idag. Men på sjuttiotalet skulle inget gömmas undan för barnen. Det var liksom inga problem att visa en förlossningsfilm som barnprogram. På gott och ont kanske. Den här låten är hur som helst sorglig, vacker, tänkvärd och allt annat bra musik är.

Det var fem favoriter. Men spellistan har bubblare: Detektivbyrån – Kärlekens Alla Färjor, Georg Riedel – Alfons Åberg Signatur, Nationalteatern – Mammarock, Orkesterpop – Stinas bullar, Svenska Sesam – Kakmånstrets Sång.

Vilka är dina favoriter?

Profilbild på admin
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php:388 Stack trace: #0 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(192): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-component.php(451): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/bp-settings-loader.php(196): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(470): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(69): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.p in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php on line 388