Hela barnfilmer på Youtube – våra favoriter

Behöver du köpa dig tid? Byter dina barn hela tiden film när de kollar på Youtube? Väljer de bara konstiga japanska klipp där folk presenterar leksaker?

Faktum är att om man gräver lite så hittar man bra, kompletta filmer på Youtube. Plugga in datorn i tv:n eller titta via Apple TV eller liknande enhet. Du behöver inte köpa DVD:er för att komma åt kvalitetsfilm. Här ska jag tipsa om sex favoritfilmer hos oss (och en som verkar lovande).

loranga-masarin-dartanjang

Loranga Masarin och Dartanjang (2005)

Det här är något så ovanligt som en fantastisk bok som blivit lika bra på tecknad film. Den skruvade historien pojken Masarin, hans pappa Loranga och farfar Dartanjang går inte att trötna på. Loranga (röst: Dan Ekborg) är underbart egocentrisk och Dartanjang (röst: Gösta Ekman) är lika virrig som självsäker. Masarin funkar bra som ”straight guy” mitt i allt kaos. Se den! Ett måste!

Se Loranga Masarin och Dartanjang

Pettson och Findus – Katten och gubbens år (1999)

findusDet här är kanske inte min personliga favoritfilm, men äldsta sonen tycker den är bra och det är väl det som räknas ändå? Storyn går ut på att katten och gubben går vilse i ett oväder och tvingas slå läger. Där tänker de igenom allt roligt som har hänt under året. Allt är gulligt och fint, men jag kan inte låta bli att störa mig på Findus. Det är en näsvis och småjobbig katt.

Se Pettson och Findus – Katten och gubbens år

Dot och Valen (1986)

dot-och-valenDot och Valen är den sjätte filmen i serien om flickan Dot – och betraktas av många som mästerverket. I korta drag går den ut på att Dot lär sig andas under vatten av delfinpolaren Nelson. Väl under vatten träffar hon på en val och hör historier om hur människan förstör valarnas liv och havet. Vill du få barnen intresserade av miljön är det här en bra ingång. Frågan är bara om det är EN person som gör nästan alla röster i den svenska versionen?

Se Dot och Valen

Tintin i hajsjön (1972)

tintinOkej, det kanske mest är jag som vill se Tintin, men eftersom det dyker upp actionscener ”där dom pangar” ibland så funkar den ändå. Tintin är helt enkelt svinbra filmer, och att höra Thomas Bolmes röst som den grävande journalisten är som att sätta sig i en tidskapsel.

Se Tintin i hajsjön

Rasmus på luffen (1981)

Av nostalgiskäl gillar jag mest att höra på den här filmen snarare än se. Jag fick vinylen i födelsedagspresent någon gång i början av 80-talet och lyssnade på den om och om igen. Men filmen är också underbar! Kanske Astrid Lindgrens bästa. Att min äldsta son heter Gunnar kanske är ett resultat av Rasmus på luffen: ”Ta Gunnar! Han är bäst! Han har rakt hår, men annars är han bra!”

rasmus-pa-luffen

Se Rasmus på luffen

Dunderklumpen (1974)

dunderklumpenVi har tittat på Dunderklumpen i flera år nu. Det var den första filmen jag köpte till Gunnar på DVD (tror inte han hade fyllt ett än). Men det ska börjas i tid med att inpränta kvalitet. Sjuttiotalets vänsteridéer blandas med en skruvad berättelse om Dunderklumpen och andra figurer som bor i de jämtländska skogarna. Uppskattas av alla oavsett ålder.

Se Dunderklumpen

Resan till Melonia (1989)

Har ni nött ut dunderklumpen och vill ha mer av Per Åhlin finns filmen Resan till Melonia i sin helhet på Youtube. Själv har jag inte kommit dit än. Men snart kanske. Jag tar för givet att den är svinbra också.

resan-till-melonia

Se Resan till Melonia

Profilbild på admin
By

1 Comment

  1. Bra tips, synd att jag inte har egna barn.

    Kippe

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php:388 Stack trace: #0 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(192): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-component.php(451): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/bp-settings-loader.php(196): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(470): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(69): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.p in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php on line 388