Gästinlägg: Träna med småbarn!

Detta är ett gästinlägg skrivet av författaren Terese Alvén som är utbildad personlig tränare, kostrådgivare och instruktör och som har jobbat med träning i över 15 år. Hon har även skrivit boken Träna tillsammans med familjen.

Familjeträning kan börja redan när barnen är bebisar. Att träna tillsammans med sin bebis är ett utmärkt sätt för en nybliven mamma att hitta tillbaka till en stark kropp efter graviditet och förlossning, samt för att kombinera familjetid med träning. Så snart som möjligt efter förlossningen rekommenderar jag att börja träna bäckenbotten och att utföra enklare träning.

När du tränar med din bebis är det mest du som förälder som tränar, men bebisen tycker om att möta din blick, se ditt leende och få ”flyga” (kontrollerat!) i din famn. När bebisen växer till ett litet barn kan barnet vara mer aktiv i övningarna – klättra, krypa, hoppa, springa etcetera. Här är förslag på en av mina favoritövningar att göra med bebis och en av mina favoritövningar att göra med min 4-åriga son. Många fler övningar finns i min bok Träna tillsammans med familjen.

Push up med puss
En vanlig armhävning blir tusen gånger roligare om det ligger en söt bebis under dig som du får pussa varje gång du kommer ner. Välj själv om du står på knä eller tå och jobba kontrollerat ner genom att böja armarna. Pussa och tryck dig upp till startpositionen igen. Foto: Jane Haglund.

pushupmedpuss

Höftlyft och rutschkana
Lägg dig på rygg och sätt fötterna ungefär en handlängds avstånd från rumpan. Tryck upp höften mot taket. Är barnet litet kan hon eller han sitta gränsle över din nedre del av magen, är barnet något större kan barnet klättra upp och åka rutschkana nerför dina lår och din mage när du tränar. Se till att fånga upp barnet med dina armar. Sänk ner höften mot golvet igen. Foto: Jane Haglund.

höftlyft terese alven

Tips på produkter som passar bra till träning med småbarn
Springvagn, om du vill träna hårdare samtidigt som barnet får vila:
trille-sulky-jogger-svart lekmer

Kul att krypa:

lekmer kids-concept-star-lektunnel-bla

Öva balansen:

lekmer kettler-springcykel-speedy-12-5-tum-bla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php:388 Stack trace: #0 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(192): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-component.php(451): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/bp-settings-loader.php(196): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(470): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(69): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.p in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php on line 388