Halloween-fest? Allt du behöver veta!

Det har knappt undgått någon att Sverige har fått en ny högtid. Halloween har sitt ursprung på Irland och Skottland och kom till Nordamerika i mitten av 1800-talet när miljontals irländare emigrerade till USA. Halloween kom till Sverige först under 90-talet och traditionen liknar på många sett och vis den svenska påsken med påskkärringar, godis och brasan.

Halloween firas den 31 oktober, dagen innan Allhelgonadagen. Det är kanske därför det har bildats två läger, de som är för Halloweenfirande och de som är emot. Men varför inte två helt skilda högtider? Det är både spännande och skrämmande med fester där folk är utklädda, och sedan kan det vara mysigt med ett besök på kyrkogård för att visa sin respekt och njuta av alla fina ljus och blommor.

Vill du fixa en Halloween-fest hemma? Här är våra bästa tips för en lyckad Halloween-fest!

Utklädnad

Att klä ut sig är ett absolut måste på en Halloween-fest! Fast en utklädnad behöver inte vara en kostym, det kan lika gärna räcka med en läskig ansiktsmålning. Det viktiga är att man anstränger sig lite extra för att se annorlunda ut! På Lekmer har vi ett gäng kusliga maskeraddräkter som passar extra bra på Halloween.

Halloween utklädnad maskerad lekmer

Läskig mat & dryck

Maten handlar nästan mer om utseendet än om smaken. Ketchup i ett glas och barnen ser blod, skalade vindruvor blir ögonglober, och spaghetti blir maskar. Blanda cola med hushållsfärger och vips har de Shrek-fint träskvatten!

Googla Halloween-mat och klicka på bilder för läskigt bra inspiration. Det finns allting från häxfingrar av korv och ketchup till spindlar av cocosbollar och lakrits. En personlig favorit är att ta engångsplasthandskar och lägga hallongele i varje finger (rödmålade fingernaglar). Fyll handskarna med popcorn och stäng med tejp.

Halloween mat lekmer inspiration

Musik för rätt stämning

För att få till den kusliga stämningen är rätt musik viktig, särskilt i början av festen. Spotify har massor av Halloween-spellistor. Det är bara att välja och anpassa efter ålder. Ett tips är att börja med läskig musik när gästerna anländer och sedan byta till dansmusik för att hålla stämningen festlig.

Kusligt rolig lekar

Den Galna Professorns Laboratorium: Förbered skålar med skalade vindruvor, kokad spaghetti och gelatin och lägg under en filt i ett mörkt rum. Barnen får en och en känna under filten och försöka reda ut vilken kroppsdel (ögon, tarm, blod o.s.v.) de tar i. Du får gärna berätta något läskigt om hur Professorn fick tag i de färska kroppsdelarna! (anpassad efter åldern så klart!).

Pinata blir festens höjdpunkt

Pinata är väldigt vanligt i USA och vi vill slå ett slag för detta fenomen som är en riktig stämningshöjare på fester. På Lekmer finns ett par färdiggjorda varianter av pinatas till kalaset men vill man ha en läskigare variant är det enklast att göra en egen.

För att göra din egen pinata behöver du:
Tapetklister eller en smet av 2 delar mjöl och 3 delar vatten med lite vinäger.
Tidningspapper
Färg eller silkespapper
Snöre till upphängning
Stor ballong

Gör så här:
1. Blås upp ballongen och knyt
2. Blanda tapetklistret eller smeten
3. Skär tidningen i långa 1 cm tjocka remsor och doppa i klistret
4. Täcka ballongen med remsorna men lämna ett hål i toppen. Låt torka.
5. Lägg ytterligare ett lager tidningspapper doppat i klister över ballongen och låt torka.
7. Upprepa med ytterligare ett lager, och var sedan kreativ med att forma piñatan med hjälp av tjockt papper eller kartong och tapetklistret.
8. När piñatan är torr, smäll och ta bort ballongen.
9. Måla och dekorera.
10. Gör två små hål nära öppningen och dra igenom snöret för att hänga upp pinatan.
11. Fyll pinatan med godis, leksaker eller andra överraskningar och häng upp med snören.

Halloween pinata lekmer
Lycka till med Halloween-festen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php:388 Stack trace: #0 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(192): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-component.php(451): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/bp-settings-loader.php(196): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(470): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(69): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.p in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php on line 388