Gästinlägg: Peppy Pals – från idé till färdigt appspel

Detta är ett gästinlägg skrivet av Rosie Linder som är entreprenör och grundare av appspelet Peppy Pals.

Peppy pals EQ rosie reach for change lekmer

Jag heter Rosie Linder och är grundaren av Peppy Pals. Jag är mamma till två tjejer som älskar datorspel men snart upptäckte jag att utbudet av spel var könsstereotypt och att spelen ofta saknade ett djup. Jag har alltid varit intresserad av ”the other kind of smart”, alltså den emotionella intelligensen (EQ) och tyckt att det fokuseras för mycket på prestation och för lite på sociala färdigheter. Tänk om det fanns ett verktyg som var tillgängligt för barn och vuxna både i hemmet och på förskolan där man kunde öva på EQ? Tänk om vi kunde förebygga mobbning och näthat genom spel? Det var då jag bestämde mig för att skapa mobila EQ spel.

Emotionell Intelligens, EQ (EI) betyder att man har lätt för att förstå och uttrycka egna och andras känslor. Man kan läsa av sociala situationer, är bra på att kommunicera, samarbeta och känna empati för andra. Jag läste in mig på EQ och plöjde det mesta som fanns skrivet av psykologer och experter. Det var då jag insåg att EQ är nyckeln till framgång i livet och det bästa av allt: EQ kan läras in hela livet och det förebygger mobbning.

Utifrån egna erfarenheter från mina barn hade jag en del idéer om hur spelet skulle kunna se ut men för att lyckas göra roliga spel av idéerna behövdes en duktig speldesigner som både förstod sig på EQ och kunde ”spelifiera” det. Efter en hel del sökande och misslyckade försök träffade jag äntligen Erik Wonnevi som tillsammans med Talawa Games tog fram en demo. Demon blev helt fantastiskt och gav oss Innovationslån via Almi så vi kunde göra ett komplett spel. Under spelutvecklingen har vi involverat både barn, förskolor och experter inom psykologi för att säkerställa kvalitet.

Resultatet blev Peppy Pals Empathy Adventures som lanserades i april och har fått ett fantastisk mottagande! Föräldrar hör av sig och berättar om hur de har deltagit i barnens spelande och fått ge sig ut på en spännande upptäcktsfärd i känslornas rike tillsammans.

Så här säger EQ-psykologen Bodil Wennberg om Peppy Pals:
Peppy Pals är precis som en bra interaktiv bok som hjälper barn att identifiera och klä olika känslor i ord. Det hjälper dem att känna igen dem i sig själva och därmed förstå många fina värderingar från spelet som kommer att etsa sig fast i barnens minne och ge långsiktiga effekter på deras Emotionella utveckling”.

Spelet valdes nyligen av Amazon som rekommenderad app världen över och vi är även vinnarna av Reach for change som är Sverige tuffaste tävling för sociala entreprenörer. Läs mer på vår blogg där vi berättar om vår resa.

I januari lanseras vårt nästa spel och vi kommer även att lansera böcker/e-böcker via Natur & Kultur förlag. Peppy Pals finns för iPhone/iPad och Android och Amazon.

Vill du hjälpa Peppy Pals att bli Sveriges Game Changer och förebygga mobbning och näthat? Rösta gärna på oss i tävlingen MTG Game Changers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php:388 Stack trace: #0 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(192): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-component.php(451): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/bp-settings-loader.php(196): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(470): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(69): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.p in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php on line 388