Att prova något nytt

God morgon alla godingar!

Jag var ju sjukt trött igår, i och med läggningen så provade jag en ny sak för att få sova mer sammanhängande och det lyckades faktiskt, kanske inte den lösning vi vill ha i fortsättningen men det var helt klart värt denna natten med sömn. Han fick med andra ord sova i vår säng och det har gått ganska bra, han har vaknat två gånger som han brukat, gormat lite på pappa P om att han inte fick sova i sängen men det gick att styra bort och han somnade om. Så jag har sovit långa stunder utan att vakna vilket känns galet skönt i kroppen, dessutom i min egna säng! Ingen lösning på vårt problem men en snabb lösning för att en trött mamma skulle få sova lite mer än vanligt…

Önskar bara att vi kunde hitta en lösning på Williams icke sovande för det börjar bli riktigt jobbigt. Han har ju alltid sovit mindre än andra barn men att hålla på att vakna hela tiden känns ju som om inte kommer till ro på riktigt?

Det är alltså dagens fundering….

20121116-080533.jpg

Gosungarna sådär på morgonkvisten… ;)

Profilbild på soontobe
Välkomna till Soontobe, vem är då jag? Jag heter Alexandra och är snart 31 år ung. Jag bloggar om vårt liv ute på Ekerö och allt vad det innebär med fyra barn och en femte påväg. Jag och min sambo som kallas Pappa P har två gemensamma barn William 3 år och Juno 1 år och så har jag två bonusbarn som heter Tindra 11 år och Filip 9 år. Jag skriver öppenhjärtligt om allt mellan himmel och jord. Mina stora intressen är inredning och allt vad det innebär, fotar mer än gärna och jag hoppas jag ska kunna bidra med lite tips och trix i djungeln av barnprylar.

No Comments

 1. Förstår inte riktigt vad du skriver, hi hi, ni hade han från början och sen hela natten i er säng, fattar jag rätt då? :D

  I alla fall, som jag förstått av allt jag läst på tusen ställen och böcker så är det viktiga att barnet ”vågar somna själv”. Att de inte vänjer sig att ex. du står bredvid och klappar, sjunger, ”bara finns bredvid” tills han somnat, utan att han kan vara trygg i just själva INSOMNANDET, för trots att han är trygg i sin säng är det en annan sak att ”släppa taget och somna”.

  Men så länge han får ”hjälp med det” (nu vet jag inte om det är så, men har för mig du skrev här för bara en kort tid sen att han somnat för första gången själv(!) så tar jag upp det) så kommer han inte ”lära sig” att det inte är ”farligt” att somna själv.

  Silas sömn blev först bättre när vi la in honom själv och slutade vara där och ”pilla”. Och först när vi slutat med det somnar han om av sig själv fastän det gnälls lite innan.

  Nu är ju William större men jag tror – hur hårt det än gör – är att sätta hårt mot hårt, han VET var er säng är, han VET att ni kommer tillslut, och att han tillsut får komma in till er (om ni inte nu vill det då förstås!).

  Enda sättet att han ska sluta tror jag är att lära han att hur mycket han än skriker (för ni vet ju att han inte har ont, mår dåligt etc) så får han inte komma in, får han ingen välling etc. På natten sover man, och det är något han måste lära sig.

  Fy, skitsvårt!!! Lider med dig verkligen! Men tror du måste försöka börja tänka på DIG nu! Stäng dörren om honom och om er och försök stäng av, sen får du gå och säga hej till honom emellanåt så han vet att ni är där. Han är förbannat tuff och envis din lille pojk och nu är det läge att du visar att dig vinner han inte över! Det är inte han som bestämmer, det är du!

  Men jag vet att det är lättare sagt än gjort att stänga dörrar om sina älsklingar när de är ledsna… Det är i alla fall mitt (elaka) råd, tror i efterhand att ni alla kommer bli nöjda om det fungerar, inte minst är det ju faktiskt för Williams skull, han behöver ju såklart sömnen mest av alla!

  Well, well, färdigtjatat! Men hör av dig sen ang. morgondagen!

  Puss puss

  Reply
 2. Håller med föregående men måste flika in. Även om allt stämmer som ovan skrivit, så är det viss skillnad beroende på ålder, iaf för oss. När dom blir större så kan dom ju gå upp och komma in till sina föräldrar. Dessutom drömmer dom mycket mer, eller upplever och bearbetar mer, tex efter dagis. Du vet ju att Neo har sovit själv sen dag 1 och det har funkat nästan för bra. Ibland önskade vi att vi bara fick hålla om honom och gosa honom till sömns, men icke… Hur bra han än sovit så händer det olika mycket på drömfronten. Neo kan vakna ibland och drömma. Ofta somnar han om igen efter att ha frågat efter mig eller Anders. Svarar vi räcker det ofta. Men ibland säger han att han inte vill sova igen för att han bara drömmer om läskiga saker, då går någon av oss in, sen håller han krampaktigt fast i en och vill inte att man ska gå. Jag kan ju säga att jag inte lämnar honom då… Grunden för att sova bra måste vara att de ska sova i sin egen säng och känna sig trygga där, utan att känna sig helt övergiven.

  W kan nog somna om själv eftersom vissa nätter är bättre, då du faktiskt sover ok. I den mån det går, så prata med honom när han vaknar, om han nu frågar efter dig, och se om det räcker. Funkar inte det så gå in till honom och säg glatt att du är där, att det är natt och att han ska sova. Prova sedan att gå ut igen. Är han riktigt ledsen kanske du behöver vara kvar. Men försök lämna innan han somnar…

  Jag skulle nog säga att det är ett problem att han är mammig också. P umgås väl för lite med honom så det blir väl du som gäller. Låt p ta nätterna med w och du med juno. Eller varför ska du ta båda? W får ju precis som han vill, han vill ha mamma och det får han, och så blir han ännu mammig…

  Följ bara råden om du vill ha en ändring och en son som sover gott och tryggt i sin säng. Det kanske kan funka. Är du för trött för att ta striden så låt p göra det. Är han för trött också så acceptera att ni sover sämre och ha alla ungarna i sängen ;) tror iaf inte att du kan ignorera när w gråter och vaknar, utan försök få honom att förstå att du och p finns för honom om han har det jobbigt, men att han sover i sin säng och ni i era. Sover han sedan gott och är trygg där tror jag han kommer somna själv också när han vaknar till på natten. Mitt bästa råd är att vara noggrann med juno från början, annars har ni samma situation med henne snart!

  Slutligen. Även Neo som sovit väldigt bra, har sina perioder med drömmar. Det går upp och ner. Men det har helt klart varit värt det att vara konsekvent och bestämma över Neo, för att kunna sova gott hela natten. Ta till dig alla tips du kan och se vad du är beredd att testa. Men som sagt, pappa p, använd honom för jösse namn.

  Kraaaam

  Reply
 3. haha och jag tänkte tipsa om att göra precis tvärtom haha! Spelar ingen roll hur han sover bara han sover tänker vi hemma hos oss. Det ändras ju hela tiden ändå.
  Vår son somnade själv tills han började på förskolan vid 15 månader och var mycket sjuk i början. Då blev det bara så att nån av oss låg bredvid tills han somnade och så har det fortsatt, han är 2 år nu. Att han inte sover inne hos oss beror på att jag sover väldigt lätt och vaknar när lillen vänder på sig i sömnen.
  Visst OM han vaknar så behöver man gå upp och lägga sig bredvid igen och så somnar han om igen direkt men det händer inte så ofta.
  När han har sina trots/utvecklingsperioder vaknar han oftare och ibland får man själv sova i hans rum nån natt men sen går allt tillbaka till det vanliga och han sover hela nätter igen.
  I såna här trotsperioder är det tydligen inte ovanligt att barn behöver extra närhet även på nätterna, allt de går igenom bearbetas ju för fullt när de sover. Det finns ju så olika råd kring det här men det det som funkar bäst hos oss är att ge vår son den närhet han vill ha för då sover han bäst och trotsperioderna går över snabbare.
  OM det är så att William sover bättre OCH att ni kan sova med honom i er säng så kanske han ska få göra det en period? Men det måste kännas bra för alla i familjen, alla behöver ju sova bra. En del ”experter” menar att bara för att barnen sover i föräldrarnas säng i perioder så betyder de inte att de alltid kommer göra det. Tvärtom så rekommenderar de att man absolut ska testa det om barnen är oroliga på nätterna. Man ska gå med barnen annars kämpar de bara hårdare och trotsperioderna blir längre.
  Jag kanske har missat nåt men det är väl inte så att han vill upp och leka eller nåt annat istället för att sova? Då behöver man ju vara lite ”hårdare”. Vi går tex ut ur rummet om sonen larvar sig vid läggning.
  Nåja det var mitt långa inlägg. :)
  Hoppas det blir bättre snart!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Fatal error: Uncaught Error: [] operator not supported for strings in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php:388 Stack trace: #0 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(192): BP_XProfile_Component->setup_settings_admin_nav('') #1 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-component.php(451): apply_filters('bp_settings_adm...', '') #2 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-settings/bp-settings-loader.php(196): BP_Component->setup_admin_bar('') #3 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.php(470): BP_Settings_Component->setup_admin_bar('') #4 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-core/bp-core-dependency.php(69): do_action('bp_setup_admin_...') #5 /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-includes/plugin.p in /storage/content/75/146475/blogg.lekmer.se/public_html/wp-content/plugins/buddypress/bp-xprofile/bp-xprofile-loader.php on line 388