Hur mycket ska barnen ha i veckopeng – och när är det dags att börja?

Tänkte lyfta ämnet veckopeng, är det något som finns nu för tiden eller är det en sak som håller på att försvinna i dagens samhälle? LÄS HÄR

Hemma hos har vi fortfarande kvar den, kanske i en ny tappning men den finns här och barnen får varje vecka 100 kr alltså 200 kr i månaden som i vecko/månadspeng. Anledningen till summan är att dom stora barnen Tindra 12år och Filip 10 år är här i tvåveckorsperioder vilket resulterar i att dom alltså får 50 kr i veckan kan man säga. De små (William 4,5 år, 2,5 år och Lily 8 månader)får det direkt insatt på sina sparkonton (vi sparar till de större också) men dom kan använda dessa pengar helt enkelt. Vi tycker att 50 kronor i veckan känns som en bra summa till saker när dom är iväg med kompisar, träningar eller bara lördagsgodis. Vi försöker också ge dom en bild av att pengar har ett värde och att sparar man så kan man köpa något lite större eller något som man verkligen vill ha.

Om ni läser artikeln så tycker inte ekonomer att man ska belöna ”vardagssysslor” med pengar för att det ska vara en självklarhet att hjälpas åt i en familj. Och det tycker jag givetvis också men, om man slänger till en liten slant om barnen hjälper till mycket en dag eller klipper gräset just för att dom sparar till något tycker jag personligen inte är dåligt. För det ger dom en motivation till att hjälpa till och att man faktiskt kan få belöna sig själv med något om man själv ger något tillbaka.

Så till det fiffiga, vi har inte så mycket kontanter här hemma längre, de stora har nämligen fått varsitt betalkort med kod som dom använder. Så här hemma har vi i stort sätt slutat med sparbössor. ;). Det som känns tryggt och säkert är att vi minskar ”rån risken”, för det kommer bli mer och mer att dom rör sig i större områden kring Ekerö och faktiskt Stockholm i stort vilket betyder ett mycket tuffare klimat. Vi hör väldigt ofta om ungdomar som blir just rånade av kamrater i samma ålder osv, vilket känns väldigt olustigt.

Samt att det är smidigt, skulle det någon gång strula med något så är det bara för oss att föra in pengar på kortet så kan dom köpa busskort, eller mjölk för den delen när dom är påväg hem. Vilket resulterar till att man bidrar till att hjälpa till hemma, för jag slipper åka iväg och köpa dom där sakerna jag glömde som i sin tur resulterar i mer tid med varandra. För det är något vi värdesätter i vår familj.

Jag har inte så bra koll på vad barnens kompisar har osv, men  tänker att det är något liknande eller att dom inte har veckopeng alls. Jag generaliserar grovt nu så ska absolut inte säga att det är så.

Hur gör ni med veckopeng hemma hos er?

IMG_3448

Profilbild på soontobe
Välkomna till Soontobe, vem är då jag? Jag heter Alexandra och är snart 31 år ung. Jag bloggar om vårt liv ute på Ekerö och allt vad det innebär med fyra barn och en femte påväg. Jag och min sambo som kallas Pappa P har två gemensamma barn William 3 år och Juno 1 år och så har jag två bonusbarn som heter Tindra 11 år och Filip 9 år. Jag skriver öppenhjärtligt om allt mellan himmel och jord. Mina stora intressen är inredning och allt vad det innebär, fotar mer än gärna och jag hoppas jag ska kunna bidra med lite tips och trix i djungeln av barnprylar.

1 Comment

  1. Superb, what a webⅼog it iѕ!
    This webpaɡe ρrеsents usefuⅼ іnfοгmatіοn tο uѕ, ҝеeρ it
    սр.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>